vineri, 1 iunie 2012

Sfaturi pentru fiul meu de Nuța Istrate Gangan

Zâmbeşte des!
Zâmbetul vine din inimă şi înainte de a ajunge pe buze trece prin suflet. De pe buzele tale trece apoi pe buzele altcuiva, răscoleşte dulce sufletul şi ajunge în inima persoanei căruia i-ai zâmbit.
Nu subestima zâmbetul.
Priveşte omul în ochi când vorbeşti cu el. Este intimidant, ştiu, dar dacă ceea ce spui vine din inima ochii nu-ţi sunt decât ferestre şi oglinzi.
Nu subestima ochii nimănui. Dacă ochii îţi spun ceva, sufletul persoanei îţi va spune mult mai multe. Şi bune şi rele.
Nu-ţi fie frică să alegi drumul cel mai greu către împlinirea dorinţelor tale. Pentru că dacă alegi calea uşoară şi nu reuşeşti îţi va fi mult mai greu să alegi plan B. Dar dacă plan B nu a funcţionat, întotdeauna va exista plan A.

Respectă oamenii. Nu contează de unde vin, ce fac, ce maşini conduc sau în ce case locuiesc. Respectă omul din interior. Acela care zâmbeşte din inimă şi râde din tot sufletul.

Întinde o mâna unui om care trece printr-un necaz. Poate acel om va deveni cel mai bun prieten al tău.

Cultivă-ţi prieteniile. Nu lasă să se ofilească vechile relaţii. Combină-le cu cele noi. Adună oamenii din viaţa ta cât mai des. După ani şi ani nimic n-o să conteze mai mult decât aceste momente. Când ai râs şi când ai plâns cu prietenii adevăraţi.

Plângi atunci când simţi. Nu e nimic mai frumos şi mai dureros decât o lacrimă pe obrazul unui bărbat.

Plângi, pentru că întotdeauna cineva o să-ţi sărute lacrima.

Încearcă să ai "prietenul cel mai bun". Bărbat, femeie, nu contează; TREBUIE să ai un "best friend". Vei avea momente în viaţă când n-o să ai curajul să vorbeşti nici măcar cu tine însuţi despre ceva.

Fii "cel mai bun prieten" pentru cineva. Dă mai mult decât primeşti şi dacă pierzi nu disperă. Numai cine nu pierde nu va avea sentimentul câştigului.

Mergi desculţ, aleargă prin ploaie, lasă-ţi fiinţa să simtă natura, iubeşte verdele şi încearcă să iubeşti toamna. Numai iubind şi înţelegând melancolia, tristeţea şi deznădejdea toamnei vei iubi renaşterea fragilă a primăverii, nebunia verdelui văratec şi lunga pribegie a iernii.

Iubeşte-ţi singurătatea atunci când o ai. Nu eşti singur, te ai pe tine. În singurătate te înţelegi şi te cunoşti mai bine.

Dacă cineva îţi frânge inima, nu-ţi pune leucoplast. Nu funcţionează. Mămica a încercat.

Dacă va trebui să îţi smulgi inima din piept pentru o clipă doar ca s-o vindeci, fă-o.

Nu te angaja în relaţii fără sens.

Dacă primul instinct îţi spune că nu e ceea ce vrei, sacrifică-ţi sentimentele şi pleacă. O s-o faci cu siguranţă mai târziu, dar o să ai un spin în inimă. Nu-ţi răni inima în dureri fără sens. Mai târziu, în viaţa vor apărea adevăratele dureri şi dacă inima îţi este bucăţele de tânăr îţi va veni greu să treci peste aceste adevărate dureri

Evită anturajele dubioase chiar dacă ţi se par cele mai grozave. Evită băieţii care nu respectă celelalte fetele. Într-o zi una din fetele de care ai râs odată, îţi va frânge inima. Pentru că o fată uită mai greu.

Şi învaţă de tânăr ca oamenii, da, se schimbă, se mai şi schimbă, dar nimeni nu se poate schimba în totalitate. Dacă găseşti un monstru în interiorul cuiva şi crezi că încetul cu încetul, prin iubire îl vei distruge. Monstrul adoarme numai, ca să se trezească apoi cu puteri înzecite după somnul binefăcător pentru el şi amăgitor pentru tine.

Fugi cât poţi de oamenii promisiunilor deşarte.

Fugi de oamenii cu zâmbet fals. Nu zâmbi într-o poză doar că arată bine la cameră. Dacă îţi vine să zâmbeşti, zâmbeşte, dacă nu, nu. Peste ani, când vei privi poza primul lucru pe care ţi-l vei aminti va fi zâmbetul fals. Şi nu asta vrei.

Nu te încrede prea mult în oamenii care nu sunt punctuali. Punctualitatea e semn de respect pentru cel care te aşteaptă dar mai ales pentru tine însuţi. Cu cât respecţi mai mult pe alţii cu atât te vei respecta pe tine însuţi mai mult. Dă-i omului sfertul academic, încearcă să-i înţelegi motivele dar nu-i tolera la nesfârşit proasta obişnuinţă. Îl ajuţi pe el deşi va avea impresia că-l jigneşti de fiecare dată când îi spui.

Dacă cineva ţi-a dat o palmă nu ştiu cât de mult funcţionează chestia cu"întoarce şi obrazul celălalt". Dar nu răspunde cu aceeaşi monedă.

Fii omul care dă o "a doua şansă". Toţi avem dreptul la greşeală.

Şi copii şi părinţi.

Şi dacă simţi că trebuie să spui "te iubesc" spune. Chiar dacă nu e timpul şi locul să spui. Chiar dacă nu e persoana potrivită. Pentru că nu e puţin lucru să iubeşti interzis pe cineva. Şi dacă cineva se îndrăgosteşte de tine şi nu-i poţi răspunde cu aceeaşi iubire, respectă-i iubirea. E lucrul cel mai mic pe care îl poţi face. Pentru că nu e lucru mic când cineva se îndrăgosteşte interzis de tine.

Fă gesturi mari pentru iubire, dar nu aştepta acelaşi răspuns. Pentru că reversul medaliei există. Şi cuţitele cu tăiş dublu. Nu regreta niciodată un anume gest pe care l-ai făcut pentru persoana iubită. Când iubim suntem oamenii gesturilor ciudate şi dragostea nu intră întotdeauna pe uşa din fața. Dar, fii sigur că atunci când te hotărăşti să scoţi o iubire din viaţa ta, foloseşte uşa din faţă.

... şi când creşti mare şi ai copii... copy and paste... şi mai adaugă ceva de la tine:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu